Gouda is een prachtige historische stad in het Groene Hart

Website VVV

De stad is ontstaan in de middeleeuwen op de plaats waar de Gouwe en de Hollandsche IJssel samenvloeien. Aan het einde van de dertiende eeuw werden er stadsrechten aan Gouda verleent. Gouda is altijd een rijke stad geweest en dit is nog steeds merkbaar als je een rondje loopt door het historische centrum van de stad. Het stadhuis van Gouda en de Sint-Janskerk zijn hier goede voorbeelden van. Gouda is wereldberoemd om haar kaas, siroopwafels, pijpen en aardewerk. De compacte historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, de grachten en de vele hofjes is een bezoek meer dan waard. De stad is op zijn mooist in December als hier de lichtjesavond wordt georganiseerd. De beroemde Goudse kaasmarkt wordt tegenwoordig alleen nog maar in de zomermaanden georganiseerd.

Sint-Janskerk Gouda, de langste kerk van Nederland

Website Sint-Janskerk

De grote brand van 1552 verwoest een groot deel van de middeleeuwse Sint-Jan. Kort na de ramp geven de bestuurders opdracht voor de bouw van de meest opzienbarende kerk van Holland. Met 123 meter is het ook nog de langste kerk van Nederland.

De 72 Goudse Glazen zijn wereldberoemd

Website Goudse Glazen

Wie de Sint-Jan inloopt valt stil bij het zien van de majestueuze ruimte met de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen. Die beleving wordt alleen maar sterker, wanneer je het wonderlijke licht door de ‘Hollandse Meesters’ ziet binnenvallen. Het is het begin van een indrukwekkende ontdekkingstocht langs bijbelse en historische taferelen vol menselijke emoties.

Een unieke blik op geschiedenis in Sint-Janskerk Gouda

De Goudse Glazen zijn ontstaan in een bewogen periode in de Europese en Nederlandse geschiedenis: de tijd van Renaissance en Reformatie en van de Nederlandse opstand tegen de koning van Spanje. Je ziet in de ramen de middeleeuwse stijl plaatsmaken voor de renaissance, terwijl via de schenkers van de glazen de politieke ontwikkelingen van de Nederlandse Opstand op de voet te volgen zijn.

Museum Gouda

Website Museum Gouda

Museum Gouda is dé schatkamer van Gouda. Het museum heeft een voor Nederland unieke collectie altaarschilderijen uit de zestiende eeuw. Deze gingen overal verloren tijdens de Beeldenstorm, behalve in Gouda! Geniet ook de zeventiende-eeuwse schuttersstukken of Gouds aardewerk uit de twintigste eeuw.

Religieuze kunst in Museum Gouda

Gouda kende geen Beeldenstorm, er heerste een tolerant klimaat toen de stad overging naar het protestantisme. De zestiende-eeuwse monumentale altaarschilderijen uit de naburige Sint-Janskerk bleven daardoor bewaard. Dit is nergens anders in Nederland te zien!

Stadhuis van Gouda

Website Stadhuis Gouda

De markt vormt het middelpunt van de historische binnenstad van Gouda. Hier vinden we ook één van de mooiste gebouwen van de stad. Het laatgotische stadhuis op het marktplein werd in de vijftiende eeuw opgetrokken uit Belgische kalksteen. Volgens de overlevering wilde de graaf van Holland alleen toestemming voor de bouw geven als het stadhuis vrij zou blijven staan. Als u de stad bezoekt ziet u, dat dit nog altijd het geval is. Het gebouw werd in 1450 in gebruik genomen, maar werd pas negen jaar later voltooid. In 1603 kreeg het stadhuis van Gouda een statig bordes. De beelden in de voorgevel werden pas rond 1960 geplaatst. Op de bovenste rij staan Floris V en Jacoba van Beieren; daaronder figureren Karel de Stoute, Filips de Goede, Filips de Schone en Maria van Bourgondië.

Het klokkenspel in een nis aan de zijkant van het stadhuis dateert uit de jaren zestig van de twintigste eeuw. Het uurwerk werd geschonken door de directeur van een verzekeringsmaatschappij. Ook dit uurwerk herinnert ons aan de invloedrijke graaf Floris V. Ieder halfuur treedt Floris naar buiten om de bewoners stadsrechten te verlenen.

Het interieur van het stadhuis van Gouda is nog deels uit de zeventiende en achttiende eeuw. Het oude raadhuis is opengesteld voor het publiek.

De Goudse Waag is in 1668 ontworpen door architect Pieter Post

Website Goudse Waag

De benedenverdieping werd vroeger gebruikt om o.a. kazen te wegen. Tegenwoordig is de Goudse Waag ingericht als Kaas- en Ambachtenmuseum. Hier wordt verteld over de geschiedenis van kaas, de producten die hier werden gewogen en verhandeld en hoe kaas gemaakt wordt. Tevens is op de begane grond VVV Gouda gevestigd.

De Goudse Waag, een rijksmonument met een zeer (kleur)rijke historie. Al eeuwenlang een centraal punt in Gouda waar u van harte welkom geheten wordt. Vandaag de dag is er nog steeds van alles te beleven. Bezoek De Waag om achter de geheimen te komen die schuilgaan in het reliëf; waarom staat er bijvoorbeeld een man van exotische afkomst verstopt achter een handelaar? En kent u het verhaal achter deze zin: ‘Niet te Hooch. Niet te Laech. Van Passe’? Wilt u zien hoe de Goudse kaas gemaakt wordt? Ook dat kan in De Goudse Waag. Proef vooral ook een blokje kaas of koop een leuk souvenir als herinnering aan een gezellig dagje Gouda.

De Goudse Kaasmarkt is een spectaculair historisch en nostalgisch tafereel

Website Gouda Kaasstad

Wilt u de kaasmarkt graag eens bezoeken, zorg dan dat u op tijd bent. Bij mooi weer komen veel bezoekers naar het evenement op de Markt. Van 4 april t/m 29 augustus vindt elke donderdagochtend (behalve op Hemelvaartsdag 30 mei) van 10.00 tot 12.30 uur op de Markt de traditionele kaasmarkt plaats. Net als vroeger doen de boeren en handelaren handjeklap om de beste kazen. Naast de wereldberoemde kaas, kunt u genieten van kramen gevuld met streekproducten. Naast kaashandel en kaasmaken vindt u er ook een ambachtenmarkt.

Erasmus in Gouda

Website Erasmus in Gouda

Desiderius Erasmus is een van de boeiendste denkers uit de Europese geschiedenis. Hij groeide op in Gouda, trok door heel Europa en stierf in Bazel. Op zaterdag 19 oktober is het Zotte Zaterdag: een middeleeuws avontuur vol activiteiten voor jong en oud, met een knipoog naar Erasmus’ ”Lof der Zotheid”. Stap terug in de tijd van de pestdokters, waarzegsters, narren, troubadours en spinsters.

“ Reizigers zijn wij in deze wereld, geen bewoners ” - Erasmus –

Erasmus werd geboren in de nacht van 27 op 28 oktober. Onduidelijk is in welk jaar hij werd geboren, omdat hij zelf verschillende jaren noemt: 1466, 1467 en 1469. Rotterdam wordt het meest genoemd als geboorteplaats van Erasmus, maar daarvoor zijn geen harde bewijzen. De vader van Erasmus, een priester genaamd Gerard, zou in de Vijverstraat en de Peperstraat hebben gewoond.

Al in de loop van de zestiende eeuw ontstond er een strijd tussen Rotterdam en Gouda over welke plaats zich erop mag beroemen de geboorteplaats van de prins der humanisten te zijn geweest. Zelf sprak Erasmus van Rotterdam, diens correspondentievriend Snoy zou hebben gezegd dat het Gouda was. De vraag is natuurlijk of dit er eigenlijk toe doet. Zelf moest Erasmus niet veel hebben van dit soort controverses. In een van zijn brieven schreef hij immers: “Het is ijdelheid van een stad of een streek zich erop te beroemen iemand te hebben voortgebracht die elders door zijn eigen inspanningen en niet door de steun van zijn vaderland beroemd is geworden.” Dat voorkwam echter niet dat de bevolking van Gouda Erasmus in 2004 verkoos tot de grootste Gouwenaar ooit. Een aantal mensen meende dat zo’n uitverkiezing verplichtingen met zich bracht. Zij richtten in 2005 het Erasmus Genootschap Gouda op. Doel was de band van Gouda met Erasmus te versterken door zowel aan zijn gedachtegoed als aan zijn relatie met Gouda aandacht te besteden via evenementen, lezingen, films, tentoonstellingen en publicaties.

Gouda bij Kaarslicht

Website Gouda bij Kaarslicht

Het unieke evenement Gouda bij Kaarslicht is een waar begrip. Al ruim zestig jaar krijgt Gouda van haar Noorse zusterstad Kongsberg een enorme kerstboom cadeau, waarvan de lichtjes ‘s avonds worden ontstoken. Duizenden bezoekers brengen tussen 12.00 en 23.00 uur een bezoek aan de talloze sfeervolle activiteiten in de binnenstad en vanaf 19.00 uur is het hoogtepunt van de dag. Alle bezoekers komen samen op de Markt, waar de boom, het stadhuis en de andere monumentale gebouwen rondom de Markt feeëriek worden verlicht met duizenden kaarsen.

Museumhaven Gouda

Website Museumhaven Gouda

In de Museumhaven Gouda vindt u een prachtige collectie monumentale bedrijfsvaartuigen die het beeld op het water begin 1900 bepaalden. Het doel van het museum is het behouden van oudhollandse scheepstypen en de havensfeer in het Goudse stadsbeeld.